Az elakadásjelző - autóbérlés mikrobusz vagy akár kisteherautó bérlés

2017. 10. 02. 15:27

Sokszor édeskevés a vészvillogó.


Az elakadást jelző háromszög bármilyen típusú lehet, lényeg, hogy visszaverje a ráeső fotonokat, illetve hogy a járműtől kellő távolságra állítsuk fel, különben a kutya sem venné észre. A kellő távolság nyilván az adott útszakaszon megengedett maximális sebesség függvényétől változik: autópályán legalább 150-200 méter, de országúton is érdemes legalább 100 méterrel a veszteglő jármű mögé felverni a prizmát. Ha kanyarban robbannánk le, a bejárata elé kell kitenni.

Fontos előírás, hogy lakott területen kívül az autó vészvillogója nem pótolja a háromszöget, csak kiegészítésképpen használható a jármű megjelöléséhez. Vontatásnál a vontatott jármű hátsó részére (akár a szélvédő mögé) kell jól látható módon kitenni a prizmát.
Fontos tudni, hogy a KRESZ szerint a bizonyíthatóan és jelölten műszaki hibás autó mentesülhet a megállási és várakozási tilalom alól, de lehetőség szerint az úttesten kívül kell elhelyezni úgy, hogy minél kevésbé veszélyeztesse a forgalmat.

Aki nyitott szemmel jár, láthatja, hogy például a bevásárlóközpontok előtt libasorban állnak tilosban vészvillogóval az autók, és ilyenkor a parkoló őrök, közterület-felügyelők és rendőrök is gyakran büntetnek.