6+1 dolog, amire figyeljen, ha kisteherautót vezet

2017. 10. 16. 10:16

Akár munka, akár rendkívüli okok miatt, de előfordulhat az ember életében, hogy kisteherautót vagy furgont kell vezetnie. Személyautót nagyon sokan vezetnek, és a jogosítványuk feljogosítja őket arra, hogy 3,5 tonna alatti járműveket vezethessenek. Viszont egy nagyobb kategóriájú kisteherautó, illetve furgon vezetése körültekintőbb vezetési technikát igényel, hiszen a gépjármű jóval nagyobb, alapvetően a súlya is, de ha csomagokkal is meg van pakolva, akkor fokozottan oda kell figyelni és óvatosabban szükséges vezetnie.

Mire figyeljen oda, ha kisteherautót, furgont bérel Budapesten?

  1. Azoknál a kisteherautóknál, furgonoknál, amelyek puttonyos, zárt kocsiszekrénnyel rendelkeznek, általában nincs, vagy nem tudja a funkcióját ellátni a visszapillantó tükör, ezért vezetés közben a két oldalt elhelyezett visszapillantó tükrök használatával lehet például a tolatást elvégezni. Jó ötlet, ha segítséget kér, de erre nem biztos, hogy mindig van lehetősége.
  2. Amennyiben gyakorlatlan sofőr ekkora gépjármű vezetésében, akkor célszerű tolatóradarral, vagyis hangot kibocsátó érzékelővel felszerelt gépjárművet választani, ugyanis ha nincs tolatást segítő személy, akkor könnyen kárt okozhat a saját és mások járművében is. Amennyiben sem egyik, sem másik lehetőség nincs meg, akkor szakaszosan tolasson és rövid időközönként hangjelzést adva jelezze tolatási szándékát.
  3. Mivel ezek a kisteherautók, furgonok nagyobbak, mint egy személygépkocsi, ezért oda kell figyelni a kanyarok bevételére is. Rövidebb tengelytávnál és nagyobb ívű kanyarokban, illetve nagyobb tengelytávnál és szűkebb kanyaroknál vegye figyelembe, hogy a kormányzott és a hátsó tengely nyomvonala eltér egymástól, ezért a személyautóhoz képest enyhén megnövelt fordulóívet hagyjon. Tehát nagyobb ívben kell kanyarodnia.
  4. Amennyiben 3,5 tonna alatti a gépjármű súlya, akkor ugyanolyan sebességhatárok vonatkoznak rá, mint a normál személygépkocsira. Ha viszont ennél nagyobb súlyú a kisteherautó, vagy pedig könnyű pótkocsit vontat, akkor lakott területen belül azonos a sebességhatár a személygépkocsiéval, lakott területen kívül 70 kilométer/óra, autópályán pedig 80 kilométer/óra a betartandó sebességkorlát.
  5. Hosszabb tehergépjárműveknél oldalt, a hátsó kilátással nem rendelkező kisteherautóknál, furgonoknál pedig hátul teljes holttér alakul ki. Az oldalsó tükrök optimális beállításával, illetve a vezető körültekintésével és az előbb említett segítő bevonásával minimalizálható a veszélyforrás.
  6. A kisteherautó, furgon nagyságából adódóan több helyet foglal el, bérlés esetén a gépjárművet sem ismeri jól, Budapesten nehézséget okozhat a parkolás. Tehát mindenképpen szélesebb és hosszabb parkolóhelyet kell megcéloznia ahhoz, hogy biztonságosan tudjon parkolni.
+1 Természetesen bármennyire nagyobb méretű és tömegű gépjárművet vezet, a KRESZ-szabályok önre is ugyanúgy vonatkoznak, tehát az abban leírt betartása mindenképpen elengedhetetlen, akár saját tulajdonában lévő, akár bérlés útján kapott kisteherautót, furgont vezet, mindez igaz Budapestre és vidékre is egyaránt.