Az autóbérlés művészete

2017. 07. 03. 10:50

Bármikor kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy bérautóra van szükségünk. Vagy azért, mert a sajátunk éppen szerelőnél van, vagy valamilyen célra (költözés, nyaralás, esküvő, stb.) más jellegű autóra lenne szükségünk, vagy csak egyszerűen éppen praktikus lenne, ha lenne autónk. Ilyenkor kényelmes és gyors megoldás az autóbérlés; Budapesten számos kölcsönző kínálatából válogathatunk.
Maga az autóbérlés folyamata látszólag nem túl bonyolult. Ellátogatunk a kiválasztott kölcsönzőbe (az internetes felületére vagy a tényleges irodájába), kitöltjük a szükséges nyomtatványokat, fizetünk, és a kívánt időpontban már vihetjük is az autót. De még ebbe az egyszerűnek tűnő folyamatba is kerülhetnek olyan zökkenők, amik még a rutinos autóbérlőket is meglepik, nem kis fejfájást okozva a későbbiekben. A jó hír viszont az, hogy egy kis utánajárással, körültekintéssel ennek esélye minimálisra csökkenthető.
Az egyik legfontosabb elem az autóbérlésben a tervezés. Nem árt egészen pontosan tudni, hogy mikor, hol, mennyi időre kell az autó, pontosan milyen célból és milyen felszereltséggel – és ha ez megvan, akkor jó előre lefoglalni, hogy biztosan rendelkezésre álljon a megfelelő típus.
Íme néhány tipp, hogy autóbérlés során mire érdemes figyelni:

 • Több személy esetén az egyik alapkérdés, hogy ki vezessen. Jó tudni, hogy sok cég felárat számít fel a 2. és 3. sofőr után, vagy ha 25 év alatti személy vezeti az autót. Ennek megfelelően praktikus a legrutinosabb sofőrt megjelölni.
 • A sofőr, a bérlő, és a tranzakciót / kauciót fizető személye. Ideális esetben ugyanaz, de ha nem, akadhatnak problémák. Nem árt előre egyeztetni, ha nem a kártya tulajdonosa vagy a megrendelő szeretné felvenni az autót, mert az utólagos módosítás esetleg nehézkes lehet.
 • Útkorlátozás. Vannak irodák, ahol korlátlan használattal lehet autót bérelni, és vannak olyanok, amelyeknél korlátozva van a napi használat. A megszabott kilométer korlát túllépése esetén komoly felárral számolhatunk.
 • Külföldi / országhatáron túli használat. Nem magától értetődő, mindenképpen rá kell kérdezni, ha ilyen terveink is vannak.
 • Bérleti idő, időtúllépésre fizetendő felár. A napi bérleti díj 24 órára vonatkozik, és van, ahol a 24 óra túllépésekor automatikusan felszámolják a 2. nap díját. Az is előfordulhat, hogy 3-4 napos használat esetén kedvezőbbre jön ki a heti bérleti díj.
 • Autópálya díjak. Sok helyen a bérelhető autók eleve éves matricával rendelkeznek, így már benne van a díjban az autópálya használat is, de van, ahol ez külön költséget jelent.
 • Az alap biztosítás mire terjed ki, és milyen kiegészítő opciók érhetők el. Érdemes tájékozódni, és esetleg egyes önrészt csökkentő biztosításokat megkötni.
 • Üzemanyag. Az általános gyakorlat az, hogy tele tankkal adják oda az autót, és tele tankkal is kell visszaadni. De lehetnek ettől eltérő opciók is.
 • Kaució. Kaució minden esetben szükséges, de az összege és a zárolás időtartama nagyon eltérő lehet.
 • Jogosítvány. Mindenképpen érvényesnek kell lennie az autó visszaadásának időpontjában is!
 • Az autó állapota. Átvételkor ajánlatos az autót alaposan átnézni, és minden esetleges sérülést jegyzőkönyveztetni.
 • Meghibásodás. A javításról és pótlásról általában a kölcsönző cég gondoskodik, de a feltételek eltérőek lehetnek.
 • Bírságok. Az esetleges szabálysértésekért kiszabott bírságok az autó vezetőjét terhelik; érdemes a rendezés módjáról is tájékozódni.

Mint mindenben, az autóbérlésben is az egyik fő szempont az ár, és itt sem mindegy, hogy mit kapunk a pénzünkért. Nálunk a legjobbat kapja!