Kötelező tartozékok, bérelt autóhoz is

2017. 10. 02. 15:24

Aki autózik, az előbb-utóbb le is fog robbanni egyszer.

Vagy ha nem a saját autója mondja be az unalmast, még mindig megeshet a szíve az út szélén ácsorgón, ha pedig balesetet lát sérültekkel, nincs is más törvényes választása, mint segíteni. Bármi is történik, a legfontosabb eszköz általában a telefon (nem fotózni, hanem segítséget hívni), ma már kiindulhatunk abból, hogy mindenkinél van.
De mi újság a személyautó KRESZ-tartozékaival? Annyit módosítottak a szabályokon és beszéltek róluk az elmúlt években, hogy sokan teljesen elvesztették a vonalat. A legutóbbi módosítás óta két kötelező eszköz van: az elsősegély nyújtására alkalmas, steril eszközökkel felszerelt mentődoboz, illetve az elakadást jelző, fényvisszaverő háromszög.

Kettejük közül a kötszeres ládikó a bonyolultabb. A legutóbbi évekig időről időre végigsöpört az ország autózó felén a hír, hogy akár ötvenezer forintra is büntetnek a lejárt mentődobozért, és csak a magyar szabványúakat fogadják el, de emiatt ma már nem kell sárga csekktől tartanunk - bár egy időre az ijesztgetés alaposan felpörgette a boltokban a készletek eladásait.

A rendőrök ugyanis pár éve egyáltalán nem kérhetik számon a mentődobozt, annak ellenére, hogy kötelező felszerelés. Viszont nagy bajba kerülhetünk, ha személysérüléses balesetnél például kötszer híján nem tudunk elállítani egy vérzést - ez rosszabb esetben a segélynyújtás elmulasztásának is minősülhet, ami bűncselekmény.